Rolstoelbasketbal Ermelo

Er zijn momenteel geen wedstrijden

DeVeDo van Sportcentrum Calluna naar Sportcentrum Zanderij

Na bijna 50 jaar neemt DeVeDo afscheid van Sportcentrum Calluna. De Ermelose sportclub is sinds de opening van 1974 actief geweest in Calluna en neemt vanaf begin januari de intrede in het nieuwe sportcomplex ‘Sportcentrum Zanderij’ in Ermelo.

DeVeDo werd in 1972 opgericht door drie vrouwen, onder leiding van toenmalig paralympisch kampioen tafeltennis, Aria de Vries. DeVeDo is in 1972 begonnen met tafeltennis in de Generaal Spoorkazerne in Ermelo. Bij de opening van Sportcentrum Calluna in 1974 werd voor DeVeDo dat de thuishaven. In de jaren ’75 en ’76 kwam daar zitvolleybal en zwemmen bij. En in de jaren ’76 en ’80 leverde DeVeDo de eerste Paralympisch kampioen zwemmen. In het jaar ’76 werd er besloten om te stoppen met tafeltennis en werd een tweetal jaar later goalball opgezet. Maar vanwege een terugloop van goalballeden werd dat begin jaren ’80 weer stopgezet en is 2020 de afdeling zwemmen gestopt.

In het jaar 1979 startte bij DeVeDo de afdeling rolstoelbasketbal. Tot op de dag van vandaag is DeVeDo actief in deze sport. Ook in het rolstoelbasketbal heeft DeVeDo meerdere successen geboekt. Sinds 1998 neemt DeVeDo deel aan de landelijke Eredivisie.

De bekroning kwam in seizoen 2013-2014, toen werd DeVeDo voor het eerst landskampioen in de Eredivisie. Het seizoen erop prolongeerde de Ermelose ploeg de titel. In datzelfde jaar werd ook het harde werken van de jeugd bekroond. Zij werden kampioen in de Cruyff Foundation Junior League. In het seizoen dat daarop volgde, pakte DeVeDo voor het eerst de beker. DeVeDo heeft het afgelopen seizoen wellicht wel de meest bijzondere prestatie neergezet. De ploeg slaagde erin geen enkele competitiewedstrijd te verliezen en won op die manier opnieuw de landelijke Eredivisie. DeVeDo is daarnaast altijd hofleverancier van het Nederlands damesteam geweest. De Ermelose vereniging heeft in het seizoen 2007 – 2008 zelfs een compleet damesteam in de Eredivisie gehad. Daarnaast speelde DeVeDo ook diverse Eurocups, waaronder de Willi Brinkmann Cup en Challenge Cup.

Na bijna 50 jaar neemt DeVeDo afscheid van Sportcentrum Calluna. Het sportcentrum heeft reeds op 5 januari de deuren al gesloten en op 6 januari hebben de uitbaters van Sportcafé Calluna, John en Ria Schneider, de deuren moeten sluiten. Voor het Sportcafé wordt daarmee ook een hoofdstuk afgesloten. Zij mogen en gaan niet mee naar het nieuwe sportcentrum. Voor DeVeDo is het sportcafé een plek geweest waar na de trainingen en wedstrijden altijd wat gegeten en gedronken kon worden. Menig tegenstander dacht daar hetzelfde over. Ria is zelfs jaren penningmeester geweest en heeft het Sportcafé DeVeDo gesponsord.

Voor DeVeDo begint er een nieuw hoofdstuk op een nieuwe plek. Hemelsbreed is de afstand maar 400 meter. Maar met het nieuwe sportcomplex hoopt DeVeDo in de toekomst mooie evenementen te kunnen organiseren. Zo bevat de nieuwe sporthal 2 volwaardige speelvelden over de breedte en een center court veld over de lengte.

s.c. DeVeDo start vanaf 17 januari met de eerste training in Sportcentrum Zanderij aan de Oude Telgterweg 203, 3853 PG in Ermelo.