Rolstoelbasketbal Ermelo

Er zijn momenteel geen wedstrijden

Rolstoelbasketballen met de ziekte van Legg-Calvé-Perthes

Thom van Loenen is inmiddels twintig jaar en weet als geen ander hoe het is om te leven met een heupaandoening. Van kinds af aan heeft hij last van zijn heupen en is hij op zijn zesde begonnen met rolstoelbasketballen. Nu zijn we veertien jaar verder en vertelt hij zijn verhaal.

Bron: Heupge(w)richt - NR 105

De ziekte van Legg-Calvé-Perthes is een aandoening waarbij de heupkop door een slechte doorbloeding afbrokkelt. Bij Thom startte dit op zijn zesde aan zijn linkerheup. Hierdoor heeft hij zich lange periode in een rolstoel moeten bewegen om zijn heup rust te geven. Door zijn juffrouw ontdekte hij rolstoelbasketbal. Hij kwam daardoor in contact met coach Kees van de Bunte van s.c. DeVeDo uit Ermelo. Na een keer meedoen was hij direct verliefd. Deze fanatieke sport waarbij iedereen een sportrolstoel gebruikt en niemand elkaar veroordeelt, paste perfect bij hem. Hij had als kleine jongen enorm veel energie en met rolstoelbasketbal kon hij zijn energie kwijt.

Na tien jaar bleken beide heupen te zijn versleten en was het tijd om twee kunstheupen te krijgen. Voor Thom een enorme klap, omdat die rolstoel hem overal bracht waar die moest zijn. Toch heeft hij, nu bijna vijf jaar later, geen spijt van die beslissing. Aangezien hij geen valide sport mocht beoefenen, is hij altijd blijven rolstoelbasketballen en haalt hij met het gezellige team veel plezier uit de sport.

Voor Thom is rolstoelbasketbal meer dan een sport. Hij heeft zowel mentaal als fysiek leren omgaan met een rolstoel en heeft hem laten zien dat er meer mensen zijn met een beperking. Zijn ziekte komt maar bij weinig mensen voor. Maar dankzij zijn sport heeft hij twee andere jongens van zijn leeftijd mogen ontmoeten die dezelfde beperking hebben. Rolstoelbasketbal heeft hem geholpen om al veertien jaar lang veel plezier te halen uit een beperking en voor hem is het de mooiste sport die er is.