00
Seconden

VS

Oranje mannen geven visitekaartje af in Rio

Na twaalf jaar afwezig te zijn geweest op het grootste toernooi ter wereld speelde de Oranje mannen afgelopen week in Rio op de Paralympische Spelen. De mannen die als doelstelling de nummer 5 positie voor ogen hadden kunnen toch op een goed toernooi terug kijken.

Elf van de twaalf spelers debuteerde in Rio op de Paralympische Spelen. De 16 jarige Quinten Zantinge, begonnen en opgeleid bij DeVeDo, mocht in de wedstrijd tegen Spanje zijn officiële debuut maken.

De eerste wedstrijd van het toernooi moest de ploeg van bondscoach Frits Wiegmann het opnemen tegen regerend Wereldkampioen Australië. Australië met een team van ervaren spelers liet meteen hun kwaliteiten zien in het eerste kwart. Nederland dat daarvan schrok kon in het tweede kwart daar pas op reageren door een stevige verdediging neer te zetten. In datzelfde kwart lukt het zelfs om op 3 punten na net zoals te scoren als Australië. Na rust zet Australië aan waardoor Nederland het opnieuw moeilijk krijgt. In het vierde kwart moet Nederland Australië voor laten gaan en verliezen hun eerste wedstrijd: 50-70.

De tweede wedstrijd speelde de Nederlandse ploeg tegen Canada. Beide ploegen beginnen sterk aan de wedstrijd. Bij rust staat de Nederlandse ploeg met 4 punten achter, maar in het derde en vierde kwart maken ze genoeg punten: 18/16 tegen 4/9 van Canada waardoor de Nederlanders de wedstrijd winnen: 32-49. In de derde poule wedstrijd van het toernooi treedt Japan aan. Een ploeg waar de mannen in de voorbereiding veel tegen gespeeld heeft. Nederland begint ijzersterk aan de wedstrijd. Aanvallen worden opgezet en verdedigend zit het op slot. Nederland wint met 22-10 het eerste kwart. Het tweede kwart loopt Japan in en winnen zij het tweede kwart: 14-23. Ruststand: 36-33. Na rust spelen zijn beide ploegen aan elkaar gewaagd en gaat de stand gelijk op. In het laatste kwart van de wedstrijd neemt Oranje afstand en wint de wedstrijd: 67-59.

Daarna volgde Turkije, een lastige ploeg met veel snelheid. In het eerste kwart lukt het Oranje om dichtbij te blijven, maar naarmate de wedstrijd vordert loopt Turkije uit. In het vierde kwart neemt Nederland nog een slotoffensief en wint dat kwart met 1 punt verschil. Turkije wint: 67-50. In de laatste poulewedstrijd moest Nederland het opnemen tegen Spanje. Spanje neemt in de eerste helft van de wedstrijd meteen leiding en gaat rusten met een voorsprong van 21-47. Na rust probeert Nederland dichtbij te komen maar moet Spanje voorbij laten gaan.

Kwartfinale
Amerika is de tegenstander in de kwart finale. Een lastige tegenstander met de nodige ervaring in de ploeg. In het eerste kwart kon Nederland nog bijblijven. Maar daarna bleek Amerika een maatje te groot voor de onervaren ploeg van Oranje. Amerika wint de wedstrijd met 70-37.

7e plek
Nederland speelt dus automatische voor de 7e en 8e plek. De mannenploeg van Duitsland is de tegenstander die in de kwartfinale van Spanje verloor met 70-66. In het eerste kwart neemt Duitsland de leiding, maar in het tweede kwart weten de Nederlanders goed te revancheren met een stevige verdediging en goede aanvallen. Ruststand: 28-32 voor Nederland. Na rust in Nederland gebrand om deze wedstrijd te winnen. In het derde kwart is er hier en daar wat gestunt, maar vrije scoringskansen worden gemist. Aan het begin van het vierde kwart heeft Nederland een gat van 10 punten geslagen en gaat het scorings percentage in datzelfde kwart gelijk op. Nederland wint de laatste wedstrijd met 50-61.