Rolstoelbasketbal Ermelo

Er zijn momenteel geen wedstrijden

Rolstoelbasketbalsters winnen laatste duel voor Kerstreces

Het laatste toernooi van 2015 was voor de vrouwen van het Nederlands rolstoelbasketbalteam een zware dobber. Met de afsluiting van een intensieve tijd in de periodisering, het ontbreken van center Mariska Beijer en enkele lichte blessures, werden de Orange Angels meer dan ooit gedwongen om als team te functioneren. Alle speelsters werden door bondscoach Gertjan van der Linden dan ook ingezet gedurende vier wedstrijden.

Er waren drie tegenstanders aanwezig om te sparren tijdens het Kersttoernooi in Worcester, Engeland. Het U25 mannenteam van Engeland, de ervaren mannen van Oldham Owls en het nationaal vrouwenteam van Engeland. De eerste twee waren voor de Orange Angels een maatje te groot. Er werd van beiden ruim verloren en dat kostte de nodige fysieke, maar ook mentale inspanning op vrijdag en zaterdagochtend.

Op zaterdagavond echter stonden de meiden op scherp. De jonge Engelse vrouwenploeg werd op het afgelopen EK derde achter het Nederlands team, dat in de finale verloor van Duitsland in hetzelfde Worcester. De zaterdagavond-wedstrijd werd een spannende, waarbij beide teams steeds bij elkaar in het spoor bleven. Engeland leek drie periodes lang de bovenliggende partij met een of twee punten boven de score van Oranje. Nederland had moeite met de press, maar zette door een sterke verdediging tegenover. Uiteindelijk zorgde het in de vierde periode voor een ommekeer, met drie minuten voor tijd pakte Oranje de voorsprong. De Engelsen probeerden nog te forceren door het maken van fouten, dat resulteerde niet in een comeback. Einduitslag 47-52.

Op zondagochtend trad Oranje nogmaals aan tegen Engeland, met het voornemen om anders te starten dan de dag ervoor. Daar werd in de eerste periode dan ook meteen werkelijkheid van gemaakt. Binnen een mum van tijd stond er een verschil van 10 punten op het scorebord. De tweede periode moest er harder gewerkt worden om de voorsprong te behouden, Van der Linden had een time out nodig om te zorgen dat het team de press kon omzeilen. Ruststand: 32-22. De tweede helft kwam Oranje niet meer in gevaar, met name door de sterke verdediging. Einduitslag: 67-41.

Met twee keer verlies en twee keer winst kan Oranje tevreden terugkijken op het toernooi, maar ook op de laatste drie maanden. Bondscoach Gertjan van der Linden na afloop: “We moeten als team op een nog hoger niveau komen, we kijken ook per koppel in defense en offense wat het hoogste rendement oplevert. Deze toernooien zijn er voor om dat nog verder uit te pluizen. Nu is het echter tijd voor een welverdiende herstelperiode van twee weken.” De Orange Angels hervatten hun programma weer op 4 januari 2016, met de focus op Rio.